top of page

Onze projecten

Collège Agnes Willems in Tansila 

Het collège Agnes Willems hebben we laten bouwen in Tansila omdat er nood was aan een extra middelbare school. In de middelbare school die er reeds was, was de capaciteit te klein. Met 100 leerlingen in een klas zitten, geeft geen degelijk onderwijs. 

Het collège Agnes Willems heeft 7 klassen voor jongens en meisjes van 12 jaar tot 18 jaar.
Alle leerlingen dragen een uniform.

Er is een schooltuintje waar de leerlingen eenvoudige landbouwtechnieken leren.

Multifunctioneel Centrum in Tansila

In het multifunctioneel Centrum Baba Camille Sanou kunnen  jongvolwassenen terecht voor een opleiding couturier, kapper, landbouw- en veeteelttechnieken. Er is ook een mogelijkheid tot alfabetisering.

Dankzij de steun van SalvatorHulp hebben we 25 naaimachines kunnen aankopen voor "Atelier de Couture Josiane". Jongvolwassenen kunnen er een jaaropleiding volgen gegeven door Agnes en Soumabere.

Wereldmissiehulp schonk dan weer het materiaal voor "Atelier de Coiffure Rita". 

Pierrette is er om hen te leren lezen, schrijven en rekenen, want velen onder hen hebben nog geen onderwijs gehad.

Landbouwschool in Tansila

Sinds enkele jaren bevindt er zich er ook een landbouwschool in Tansila. Maximum 5 studenten kunnen de landbouw- en veeteelttechnieken volgen omwille van de veiligheid. Sindsdien zijn er in Tansila "andere" groenten en fruitsoorten te verkrijgen zoals: bananen, ui, verschillende kolen, rijst, sla, bonen,..

De oogst wordt verkocht op de markt, maar wordt ook meegegeven met de broussebus naar Bobo-Dioulasso zodat de kinderen van het internaat er ook van kunnen genieten.

Er is ook een grote waterput met een waterreservoir dat zorgt voor een mooi irrigatiesysteem. We hebben er ook een tractor voorzien.

Internaat in de stad Bobo-Dioulasso

Omdat de streek rond Tansila sinds 2020 wordt geteisterd door terrorisme en er heel wat onrust is, hebben we in september 2022 een nieuw internaat geopend in de stad Bobo-Dioulasso. Normaal was het internaat voorzien voor meisjes, maar we hebben het opengesteld voor kwetsbare jongeren uit Tansila omdat terrorisme in die streek geen onderwijs toelaat.

Er wonen momenteel 38 jongeren in het internaat waarvan de meesten afkomstig zijn uit Tansila en er dan ook 10 maanden verblijven omdat de afstand naar huis te groot (en te gevaarlijk) is. Er is een capaciteit voorzien van 50.

De jongeren krijgen er 3x per dag eten. Françoise en Antoinette zorgen voor de goede werking in het internaat: kinderen tijdig wekken, zorgen dat ze fris gewassen zijn, naar school brengen, huiswerk begeleiden...

Marie is de kokkin in het huis en ze krijgt hulp van Dina en Hélène, 2 studenten die in de voormiddag helpen in de keuken en in de namiddag naar het naaiatelier gaan waar ze naailessen krijgen.